særligt til dig, som medlem af astma-allergi danmark
KOM I GANG
Astma-Allergi Danmarks digitale guide til, hvordan du kommer i gang med et aktivt liv, også selvom du tidligere har haft udfordringer.
Man kan, hvad man vil, hvis man er velbehandlet
- vi hjælper dig på vej.

HOLD DIG AKTIV I POLLENSÆSONEN

En aktiv hverdag med pollenallergi, høfeber og astma er mulig,
hvis du er velbehandlet.

HOLD DIG AKTIV I POLLENSÆSONEN

En aktiv hverdag med pollenallergi, høfeber og astma er mulig,
hvis du er velbehandlet.
Drømmer du om at få pulsen op ved at gå, cykle eller løbe, selvom pollensæsonen er på sit højeste? Det er heldigvis muligt for de fleste. Hør, hvordan Camilla Hay formår at leve et aktivt liv, selvom hun døjer med pollenallergi.
Camilla opholder sig meget i naturen gennem sine fritidsinteresser. Hun nægter at lade sig begrænse og sørger derfor for at være velbehandlet. Det gør, at hun både kan løbe og træne jagthund.

Lad dig inspirere af videoen til et aktivt liv - også i pollensæsonen.
Allergi, høfeber og astma behøver ikke være en hindring for at være fysisk aktiv, når pollensæsonen er på sit højeste. Hold dig aktiv i pollensæsonen ved at følge disse gode råd fra Astma-Allergi Danmarks Rådgivning.
Hvis du på trods af disse råd stadig oplever store gener ved at dyrke motion udenfor, så kan løsningen i pollensæsonen være at dyrke motion indenfor, fx i motionscenter. Det vigtigste er, at du får rørt dig, da motion er gavnligt for alle.
Hold øje med symptomer
Når man skal være aktiv i pollensæsonen, er det vigtigt at være opmærksom på symptomer som fx kløende øjne, rindende øjne, løbende næse, stoppet næse, hoste og vejrtrækningsbesvær. Det er vigtigt at gå til lægen, hvis man mærker symptomer.
Hør vores podcast om høfeber
I dette afsnit af Astma-Allergi Danmarks podcast Luftrummet, tager vi kampen op mod høfeberen sammen med Kirsten Sidenius, som er speciallæge i lungemedicin med ph.d. i allergologi.

Du får svar på, hvorfor vi får høfeber og hvordan vi bedst kan behandle det, og rådgivere Rikke Lystbæk Thygesen og Betina Hjorth giver en masse gode råd, så du igen kan nyde forårs- og sommermånederne fuldt ud.
Melder fra til sport

En tidligere undersøgelse fra Astma-Allergi Danmark viser, at 4 ud af 10 pollenallergikere oplever, at allergien påvirker deres livskvalitet negativt.

Det gælder især det sociale liv, hvor danske pollenallergikere tilsammen har meldt fra til sport op imod en million gange i løbet af en pollensæson.
De fleste kan heldigvis det meste,
hvis de er velbehandlede.
Pollenallergi kan give både høfeber- og astmasymptomer
Høfeber viser sig typisk ved, at man nyser, næsen løber eller er stoppet og øjnene klør. Og høfeber, som ikke er velbehandlet, kan udvikle sig til astma. Astma viser sig som oftest ved vejrtrækningsbesvær, hoste og trykken for brystet.


Du kan læse mere i vores guide Værd at vide om pollen og høfeber, hvor du kan få viden, så du på bedste vis kan klare hverdagen med pollenallergi og høfeber, og oplever færrest mulige symptomer, og dermed undgår forringet livskvalitet.

Guiden indeholder information om de services, hvor man kan følge med i pollentallene, og den sætter fokus på behandling og sammenhængen mellem høfeber og astma.

Klik her, og læs hele guiden
Det er vigtigt, at få den rette behandling
Astma-Allergi Danmarks Rådgivning sidder altid klar til at hjælpe dig gennem pollensæsonen på tlf. 43 43 42 99
fra mandag til fredag kl. 9-14
og onsdag kl. 16-18.

Som medlem har du også mulighed for at booke et rådgivningsopkald, samt at få skriftlig rådgivning.
Gå med på
LUFTVEJEN
Gå med på Luftvejen, og få gode råd og tips til gåture i hele landet – og du kan selv dele dine oplevelser i det virtuelle fællesskab.
Gå med på
LUFTVEJEN
Gå med på Luftvejen, og få gode råd og tips til gåture i hele landet – og du kan selv dele dine oplevelser i det virtuelle fællesskab.

Har du problemer med vejrtrækningen?

Dårlig form eller pollenrelateret astma?
Hvis du har problemer med vejrtrækningen, når du er aktiv, kan det skyldes pollenrelateret astma.

Har du problemer med vejrtrækningen?

Dårlig form eller pollenrelateret astma?
Hvis du har problemer med vejrtrækningen, når du er aktiv, kan det skyldes pollenrelateret astma.
Måske er du slet ikke i dårlig form...
– det kan være, du har pollenrelateret astma.
Hør, hvordan Michael Munksgaard sørger for at være velbehandlet for pollenallergi og astma hele året rundt, så han kan dyrke sin store passion for cykling - også i pollensæsonen.

Se filmen, og lad dig inspirere af Michaels aktive liv.
Pollenallergi giver høfebersymptomer som løbende næse, stoppet næse og kløende øjne, og det hænger tæt sammen med astma.

Faktisk har hele 30 procent af alle høfeberramte også astma. De færreste får dog den nødvendige behandling, fordi de ikke er klar over sammenhængen mellem pollenallergi og astma.

For mange betyder det, at de i pollensæsonen oplever problemer med vejrtrækningen, hoste og en følelse af at være i dårlig form.

Husk derfor at være opmærksom på symptomer fra både øjne, næse og lunger.

Typiske tegn på astma
De typiske tegn på, at du har astma, kan være vejrtrækningsbesvær, pibende og hvæsende vejrtrækning, hoste, trykken for brystet og følelsen af at være i dårlig form.

Hvis du har pollenallergi, høfeber og/eller astma, er det vigtigt, at du tager dine symptomer alvorligt. Oplever du, at der kommer nye symptomer, eller at medicinen ikke virker optimalt, så bør du opsøge din læge, som kan hjælpe dig med den rette behandling.
Dyrk motion med astma
Har du astma, og vil du gerne finde en god måde at komme i gang med at dyrke sport i pollensæsonen, så følg disse gode råd fra Astma-Allergi Danmark Rådgivning.

 

Du kan læse mere i vores guide Astma hos voksne. Guiden er opdateret efter guidelines fra The Global Initiative for Asthma (GINA) 2020 og er skrevet i samarbejde med praktiserende speciallæge og ph.d. Kirsten Sidenius.

I guiden kan du læse mere om astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer.

Klik her, og læs hele guiden

Sådan reagerer kroppen
på pollenallergi
Er du i tvivl, om du har pollenallergi?
Så vær opmærksom på disse symptomer,
som kan skyldes allergi over for fx birk eller græspollen.
Det er individuelt, hvor meget man reagerer på pollenallergi - men uden behandling kan symptomerne blive så slemme, at man føler sig sløj og fx må blive hjemme fra arbejde. Se her, hvilke symptomer du skal være opmærksom på.
Pollen og krydsreaktioner
De pollen, der kan give allergisymptomer, kommer oftest fra vindbestøvede træer, græsser og urter. Fælles er, at de danner store mængder pollen, der spredes med vinden.
Om foråret er det pollen fra træer, der giver høfebersymptomer. Det meste af sommeren er der pollen fra græs og urter i luften, og i løbet af sensommeren stiger antallet af skimmelsvampesporer.
Det er ret udbredt, at mennesker med allergi over for pollen fra træer reagerer på pollen fra flere forskellige træer. Årsagen er, at pollen fra træer i samme familie indeholder allergener, der ligner hinanden, og derfor kan kroppen ikke kende forskel på dem. Det gælder blandt andet for birkefamilien, hvor birk, el, hassel og avnbøg hører til, og for bøgefamilien med bøg, eg og kastanje. Det betyder, at du kan opleve, at dine symptomer optræder på tidspunkter, du ikke forventer.

Pollen fra disse planter kan være årsag til krydsreaktioner
Birkepollen er et ret dominerende allergen, og derfor bruger læger ofte birkepollen, når de undersøger for allergi over for pollen fra træer. Men lægen kan undersøge for flere træarter. De allergifremkaldende stoffer i de enkelte græsarter er også temmelig ens. Så hvis du har allergi over for græs, vil du ofte reagere på pollen fra de fleste græsarter.
Pollenallergi og mad
Hvis man har pollenallergi, kan man opleve at få allergiske symptomer, hvis man spiser visse frugter, grøntsager, nødder eller krydderier.
Ved pollenallergi kan man få allergiske symptomer, hvis man spiser visse frugter, grøntsager, nødder eller krydderier. Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og lignende stoffer i fødevarer.

Denne allergiske reaktion kaldes krydsreaktioner.
Hver anden med allergi over for både birke-, græs- og bynkepollen får symptomer, når de spiser visse nødder, frugter og grøntsager.

Blandt dem, der kun har birkepollenallergi, oplever hver tredje krydsreaktioner.

Det er derimod ikke helt så almindeligt på vore breddegrader, at personer, som kun er allergiske over for pollen fra græs eller bynke, får symptomer, når de spiser krydsreagerende fødevarer.

Klik på billedet for at forstørre det
Nogle med pollenallergi får symptomer året rundt, hvis de spiser fødevarer, som krydsreagerer med pollen. Andre oplever kun krydsreaktioner i pollensæsonen.

Har du birkepollenallergi, kan du også få symptomer fra krydsreagerende fødevarer, når det er sæson for pollen fra el, elm eller hassel. Tilsvarende kan mennesker med allergi over for el, elm og hassel reagere på de samme fødevarer som ved birkepollenallergi.

Det hjælper ikke på symptomerne fra selve pollenallergien, at du undgår de fødevarer, som krydsreagerer med pollen.
Høfeber eller forkølelse?
Høfeber kan godt minde om en forkølelse, men der er flere punkter, der adskiller de to.
Høfeber eller forkølelse?
Høfeber kan godt minde om en forkølelse, men der er flere punkter, der adskiller de to.
Høfeber og forkølelse kan minde om hinanden
– vi hjælper dig med at kende forskel
Det kan være svært at skelne en forkølelse fra høfeber. Symptomerne på høfeber kan minde om en solid forkølelse, men typisk har du symptomer i mere end to uger på bestemte tidspunkter af året eller symptomer, når du kommer i kontakt med fx pollen.

Hvis du har tilbagevendende symptomer mellem januar og oktober, kan du eventuelt sammenligne dine symptomer med sæsonen for de forskellige pollen og udendørs skimmelsvampesporer ved at kigge på Pollenkalenderen eller Svampesporekalenderen.
Ved høfeber er dine luftveje og slimhinder ekstra følsomme, og du får nemmere end andre symptomer fra næse, øjne og lunger, fx når du kommer i kontakt med irritanter som røg, os eller dufte.

Det er ikke allergi, hvis du alene får symptomer på grund af irritanter. Det er blot et tegn på, at du har følsomme luftveje og slimhinder.

Alle symptomer på høfeber behøver ikke forekomme samtidig, ligesom at der heller ikke behøver at være symptomer fra både næsen og øjnene.
Høfeber, forkølelse eller COVID-19?

Mange pollenallergikere har overvejelser om, hvorvidt deres symptomer er tegn på høfeber eller forkølelse
- og især i forbindelse med COVID-19.

Hvis din sædvanlige behandling mod høfebersymptomer virker, er det et hint om, at symptomerne ikke skyldes COVID-19.

Et par tommelfingerregler kan indikere, om du er ramt af høfeber eller infektion med COVID-19, men det er vigtigt at huske, at man både kan være ramt af høfeber og COVID-19 samtidig.

Man bør derfor følge myndighedernes anbefalinger om at holde sig hjemme, hvis man er det mindste i tvivl.

Du bør altid rådføre dig med lægen, hvis du er i tvivl om symptomer og forholdsregler.


Tommelfingerreglerne omkring høfeber eller COVID-19:
  • Virker din sædvanlige behandling mod høfeber? Så er du sandsynligvis ikke ramt af COVID-19.
  • Er dit snot hvidt eller gult/grønt? Er det hvidt og klart snot, tyder det på høfeber.
  • Mange, som rammes af COVID-19, får feber og ondt i halsen. Disse symptomer opleves som oftest ikke ved høfeber, som til gengæld ofte giver kløe i øjne og næse.
  • Det er vigtigt at huske, at man kan være ramt af både høfeber og COVID-19 samtidig. Er du i tvivl, så kontakt din læge.
Pollenservices
Det er umuligt at undgå pollen, men med Astma-Allergi Danmarks forskellige pollenservices hjælper vi dig til at komme godt igennem sæsonen.
Få styr på allergien med vores pollenservices
Det er umuligt fuldstændigt at undgå pollen. Derfor er det vigtigt, at du får den behandling, som hjælper på dine symptomer. Dog kan du gøre en hel del for at planlægge din hverdag og komme godt igennem sæsonen ved at bruge Astma-Allergi Danmarks forskellige pollenservices.
Hvordan finder vi frem til Dagens Pollental?
Det er Astma-Allergi Danmarks Pollenteam, der står for at måle pollen og svampesporer i Danmark.
Det er et omstændeligt arbejde, der kræver tid og tålmodighed. Her får du et indblik i, hvordan arbejdet foregår.
Vores femdøgnsvarsling hjælper dig med at planlægge
din hverdag
Hent vores gratis app Dagens Pollental, og få pollenvarsling fem dage frem,
så du bedre kan planlægge din hverdag.
Notifikation om pollentallet
Få besked om de seneste pollenmålinger og -varslinger, så snart de er tilgængelige.
Personlig pollenprofil
Tilpas appen og notifikationerne, så du kun får vist tal for de pollentyper, der er relevante for dig.
Pollendagbog
Hjælper dig med at holde styr på dine symptomer og med at sammenholde dem med pollensæsonen.
Hent Dagens Pollental gratis i App Store og Google Play.
Dagens Pollental og varsling på vores hjemmeside
www.astma-allergi.dk har du mange muligheder for at få oplysninger om pollensæsonen - både de nyeste tal og varslinger, men du har også mulighed for at lave tilbageblik og få overblik over sæsonen.

Herunder kan de se Dagens Pollental og varslingen for i morgen
Vores øvrige Pollenservices
Pollengrafer
Astma-Allergi Danmarks Pollengrafer giver dig en komplet og interaktiv oversigt over pollensæsonens forløb, så du kan tilpasse din polleninformation efter lige præcis din høfeber.

Brug værktøjet til at danne dig et overblik over pollensæsonen og de pollentyper, du ikke tåler og sammenhold de aktuelle pollenniveauer med historiske data for at se om sæsonen er startet tidligt eller sent.
Pollenmail
Astma-Allergi Danmark udsender dagligt en mail med Dagens Pollental samt Dagens Pollenvarsling krydret med gode råd og info, som du kan bruge i din daglige kontrol af din pollenallergi.
Tilmeld dig Pollenmailen her
Høfeberkursus
Astma-Allergi Danmark afholder årligt Høfeberkurser, der indeholder målrettet information til dig, der er ramt af høfeber og pollenallergi. Deltag i kurset, og bliv klogere på symptomer og behandling.

Kurserne afholdes normalt i foråret.
Læs mere om Høfeberkursus
Rådgivningen
Astma-Allergi Danmarks Rådgivning sidder altid klar til at hjælpe dig gennem pollensæsonen på tlf. 43 43 42 99
fra mandag til fredag kl. 9-14
og onsdag kl. 16-18.

Som medlem har du også mulighed for at booke et rådgivningsopkald, samt at få skriftlig rådgivning.
Kontakt Rådgivningen
Få Dagens Pollenmail
Hold dig opdateret med Dagens Pollenmail, der både giver dig Dagens Pollental og en prognose for dagen efter. Du får den direkte i din indbakke hver dag i pollensæsonen.
Vilkår for databehandling
Når du udfylder formularen, skal du være indforstået med, at foreningen kan vælge at kontakte dig
Hjælp os med at hjælpe dig
Lav din egen indsamling, og hjælp os med at fremme dagligdagen for danskere med astma og allergi.
Opret indsamling hos BetterNow
Upload et foto eller en video, og tilføj en beskrivelse
Del din indsamling fx på sociale medier
Hjælp os med at hjælpe dig
Lav din egen indsamling, og hjælp os med at fremme dagligdagen for danskere med astma og allergi.
Opret indsamling hos BetterNow
Upload et foto eller en video, og tilføj en beskrivelse
Del din indsamling fx på sociale medier
Vil du hjælpe andre til en aktiv hverdag, så lav din egen indsamling og støt vores arbejde i Astma-Allergi Danmark.
På få minutter kan du starte din helt egen indsamling til fordel for Astma-Allergi Danmarks arbejde. Som tak sender vi en træningstrøje med Astma-Allergi Danmarks logo til dig.
Start din indsamling – og få en t-shirt
Du kan starte din egen indsamling til støtte for Astma-Allergi Danmark, der arbejder for, at alle berørt af astma, allergi, høfeber og eksem får en bedre hverdag.

Din indsamling skal oprettes gennem indsamlingssiden BetterNow, som hjælper private med at starte indsamlinger til godgørende formål – nemt og enkelt.
Som tak for at have startet en indsamling, sender vi en træningstrøje til dig.
Skriv til info@astma-allergi.dk med link til din indsamling, ønsket størrelse på t-shirt og din adresse.
Støt dem, der allerede samler ind:
Cykling for astma og allergi
Søren og hans kone Gitte vil i 2021 cykle ture til fordel for
Astma-Allergi Danmark.
Bjergbestigning med astma
Anne Chen lever et aktivt liv med sin astma og samler denne gang ind ved at bestige et bjerg.
Sådan gør du
1
Opret indsamling
Gå ind på Astma-Allergi Danmarks BetterNow-side og opret din egen indsamlingsside til fordel for Astma-Allergi Danmarks arbejde. Tryk på den blå knap "Start fundraising".

Alternativt kan du klikke på billedet herover eller knappen under denne guide.
2
Billede/video og beskrivelse
Upload et foto eller en video, som du synes passer til formålet, og skriv din egen personlige tekst, eller du kan benytte den standardtekst, som bliver foreslået.
3
Del din indsamling
Del din indsamling i dit netværk. Brug fx Facebook til at gøre opmærksom på din indsamling. Alle kan give bidrag med deres kreditkort og støtte med et valgfrit beløb til din indsamling til Astma-Allergi Danmark.
Held og lykke med indsamlingerne!
Det er vigtigt, at få den rette behandling
Astma-Allergi Danmarks Rådgivning sidder altid klar til at hjælpe dig gennem pollensæsonen på tlf. 43 43 42 99
fra mandag til fredag kl. 9-14
og onsdag kl. 16-18.

Som medlem har du også mulighed for at booke et rådgivningsopkald, samt at få skriftlig rådgivning.
Gå med på
LUFTVEJEN
Gå med på Luftvejen, og få gode råd og tips til gåture i hele landet – og du kan selv dele dine oplevelser i det virtuelle fællesskab.
Gå med på
LUFTVEJEN
Gå med på Luftvejen, og få gode råd og tips til gåture i hele landet – og du kan selv dele dine oplevelser i det virtuelle fællesskab.
Tak fordi du er en del af fællesskabet
Vi ved, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor udvikler vi i fællesskab med vores medlemmer aktiviteter, som er en hjælp til din hverdag. Fx Rådgivning, Dagens Pollental og Høfeberkurser.

Tak, fordi du er medlem af Astma-Allergi Danmark - Sammen gør vi en forskel.
Kampagnen "Kom i gang" er støttet af ThermoFischer Scientific